Екстракт от семена на грейпфрут. Начин на приемане


Начин на приемане и дозировка:
1. Възпаление на носа и синусите, простуда, грип, хрема: 3 капки на 100 мл. преварена вода. От получения разтвор се капва в носа 2-3 пъти дневно. Не капвайте в носа неразреден екстракт!
2. Възпаление на белия дроб, бронхит, кашлица, астма: 20 капки в 100 – 200 мл. вода или сок. Приема се 2 пъти дневно. При астма приемане трябва да продължи не по-малко от 3 месеца.
3. При дразнене на гърлото, при възпаление на гърлото, ангина, тонзилит, ларингит, фарингит: 10 капки в чаша топла преварена вода за гаргара на гърлото 5-7 пъти дневно.
4. Отит: 3-6 капки ЕСГ с 30 мл. глицерин. Капват се в ухото по 1-2 капки 2 пъти дневно или при необходимост.

Заболявания на храносмилателните органи:
1. Инфекции на хранопровода, паразити, гъбички: от 3 до 15 капки към една чаша вода или сок. Приема се ежедневно в продължение на 1 месец.
2. Язва на стомаха или дванадесетопръстника, гастрит: започва се с неголяма доза и постепенно се увеличава. Прибавят се от 3 до 15 капки на една чаша вода и се приемат 2-3 пъти дневно преди хранене. При наличие на хеликобактер пилори - приемането трябва да продължи не по-малко от 2 месеца, под наблюдение от лекар.
3. Чревни инфекции, запек, метеоризъм, диария: 3-5 капки на една чаша вода 2-3 пъти дневно. За профилактика на диария по време на пътуване може да се добавят 3-4 капки ЕСГ в напитка по време на всеки прием на храна,
4. Дизентерия: препоръчва 30 дневен курс. Първите 2 седмици: 10-15 капки на една чаша вода или сок, приема се 1 път дневно. Третата седмица: 15 - 20 капки на 1 чаша вода или сок 1 път дневно. Четвъртата седмица: 20-30 капки на една чаша
вода или сок 1 път дневно.
5. Хранително отравяне: 10-30 капки в една чаша вода, 2-3 пъти дневно.
6. Алергия към хранителни продукти: 3-10 капки на една чаша вода, 2-3пъти дневно.

Проблемни кожа и лигавици:
1. Обриви, уртикария, херпес зостер, люспест се лишей: 10 капки от екстракта в 2 супени лъжици растително масло (носител). Полученият разтвор се нанася с памучен тампон на засегнатите участъци 2 пъти дневно. При гнойни възпаления на кожата преди нанасяне е необходимо да се подсуши засегнатия
участък на кожата.
2. Краста: 20 капки от екстракта към 1 супена лъжица масло-носител, втрива се в кожата на цялото тяло.
3. Дерматити: 3-5 капки на 1 с.л. масло-носител, втрива се 2-3 пъти дневно на засегнатите места.
4. Псориазис, невродермит, уртикария: 5 капки екстракт към 1 с.л. масло Жожоба, нанася се на засегнатите места.
5. Екзема: 8-10 капки се прибавят към 100 мл. преварена и охладена вода, разклаща се. Засегнатите участъци на кожата се подсушават и намокрят с полученото средство. Оставя се за 3-5 минути за въздействие и се измива с вода с температура на тялото. Отново водния разтвор с екстракт силно се разклаща и още веднъж отново се промива болното място,
6. Проблемна кожа (пъпки, акне, обрив): кожата се навлажнява, с върха напръстите се нанасят 1-4 капки на проблемните места, масажират се и се измиват. Несе препоръчва нанасяне на ЕСГ повече от 2 минути или на суха кожа. При повишена чувствителност на кожата преди втриване на екстракта е необходимо да се разреди с вода. Ако сте изстисквали пъпката или пришката раничката трябва да се дезинфекцира с 1 капка от екстракта на влажен пръст.
7. Пърхот, заболявания на кожата на главата, въшки: 5-10 капки в малко количество шампоан за измиване на главата. При наличие на въшки разтворът се оставя на главата 30 минути за въздействие и след това се измива. Повтаря се през 3 дни.
8. Порезни рани, одраскване, ожулване: 1 капка се капва на влажен палец и се обработва травмата.
9. Ранички на кожата: 3 капки на 1 с.л. вода - превръзката се напоява с този разтвор.

10. Херпес на устните, напукани устни: 4-5 капки се прибавят към една с.л. масло Жожоба. Устните се намазват няколко пъти дневно.
11. Брадавици: 1 капка неразреден екстракт се нанася непосредствено на брадавицата 2 пъти дневно.
12. Варикозноразширени вени и трофични язви: 30 капки в 100 мл. вода, напоява се марля и се поставя върху болното място (при отсъствие на открита рана).
13. Гъбични заболявания на кожата и ноктите: засегнатото място се намазва няколко пъти дневно с 10% разтвор на ЕСГ (във вода, масло или глицерин) или чист екстракт ( капват се 5 капки на влажна длан).
14. Възпаление на нокътния вал: 3-4 капки неразреден екстракт, 3 пъти дневно с внимателни масажиращи движения се нанася на болното място. Не се измива. Или 5 капки на 1 с.л. масло - нанася се няколко пъти дневно.
15. Мастит: 8 капки на 1 с.л. масажно масло - намазва се засегнатото място на гърдата.
16. Вагинит, бяло течение: 1-3 капки ЕСГ + 2-3 капки масло Чайно дърво на 250 мл вода - обработка с натопен в разтвора тампон. Или впръскване със спринцовкана разтвор: 2 капки екстракт на 1 чаша топла вода.
17. За интимни грижи: 1-2 капки на влажна салфетка.
18. Силно потоотделяне: 20-25 капки + 100 мл. вода се налива във флакон с пулверизатор. Използва като дезодорант. Или се капват 2 капки от екстракта върху влажна длан и се втриват в областта на потоотделянето (под мишници и крака).
19. Дерматит при бебета: 5 капки екстракт на 1 супена лъжица масло Жожоба, намазват се естествените гънки на кожата на бебето.
20. Хемороиди: 30-50 капки на седяща вана с топла вода за половин минута.
21. Ухапване от насекоми: 1 капка чист екстракт се капва на влажен пръст и се намазва мястото на ухапването. При ухапване от кърлеж е необходимо първо да се отдели кърлежа и след това да се намаже мястото на ухапване.
22. Мазоли: 30 капки на една вана за крака. След ваничката мазолът леко се отделя.

Грижи за устната кухина:
1. Възпаление на венците, неприятна миризма от устата: 10 капки от екстракт на една чаша вода. Изплакване на устата в продължение на 10 секунди, 1-2 пъти дневно.
2. Кариес, парадонтоза, парадонтит: с 1-2 капки върху навлажнена четка за зъби се почистват зъбите, след което устата се изплаква с разтвор от 10 капки екстракт в 1 чаша вода.
3. Млечница в устата на деца и бебета: 1-10 капки (в зависимост от възрастта) на 1 чаша вода - обработка с напоен в разтвора тампон 2-3 пъти дневно.
4. Афтозни язви: 1-10 капки (в зависимост от степента на заболяването) на 1 чаша вода -
изплакване на устата или 2-3 пъти дневно обработване с натопен в разтвора тампон.
5. Дезинфекция на четката за зъби: разтварят се 5-10 капки от екстракта във вода. Четката за зъби се поставя в разтвора за 15 минути и се измива.

Използване за битови нужди:
1. За измиване на пода: 50 капки екстракт в 10 литра вода.
2. Унищожаване на плесени по стени и тавани: 15 капки на 1 чаша вода - напръскване с пулверизатор.
3. Дезинфекция на помещения: 20 капки на 1 литър миещо средство.
4. Почистване на килими: 20 капки на 1 литър вода - с този разтвор се почиства килима.
5. Отстраняване на неприятна миризма в помещения (тоалетни и др.): Капват се
няколко капки екстракт на една кофа вода.
6. Дезинфекция (измиване) на хранителни продукти (плодове, зеленчуци, месо, риба, яйца, пилета и др.): 20 капки екстракт в 1 литър вода.
7. Дезинфекция на съдове (в това число и детски) и кухненски повърхности: 20 капки на 1 литър вода.
8. Увеличаване срока за съхранение на продукти: 20 капки в 1 литър вода, поставя се продукта за няколко минути в разтвора. Срокът за съхранение се
увеличава с 4 - 5 пъти.
9. Изплакване на бельо: 20 капки във водата за изплакване.
10. Обработка на растения (борба с насекоми - вредители, плесени и др.): 30 капки в половин-1 литър вода, напръскват се необходимите участъци.
11. Дезинфекция на вода: 10 капки на 1 литър вода.
12. Дезинфекция на басейни: 20 мл. на 100 литра вода.
13. Увеличаване срока за съхранение на козметични и хигиенни средства: 1 капка в крем, гел, шампоан и др.

30 мл (900 капки)


Екстракт от семена на грейпфрут. Начин на приемане