Иланг-иланг

Неповторимият аромат на "Шанел № 5" се дължи на маслото от иланг-иланг. То се получава от цветовете на дървото иланг-иланг (Cananga odorata), което е разпространено в Индонезия и Полинезия. То е от семейство Анонови, близък роднина на аноната, гуанабаната, черимоята и други прочути екзотични видове. Иланг-иланг на полинезийски език означава "цвете на цветята". И наистина красотата му е изключителна, а ароматът - несравним. Клоните са "плачещи", покрити плътно от едри, тъмнозелени листа, наредени в застъпващи се двойки. Цветовете, които обсипват дървото цяла година без почивка, са едри, изящни, напомнят красиви бижута. Те траят около 3 седмици, като през това време изменят цвета си от много бледозелен през жълто-зелен, лимонов до наситеножълт. Изисканият им аромат е много силен и траен.


От древни времена ароматът на растението иланг-иланг е считан за аромат на "любовта и чувствеността”. Иланг-иланг расте в тропическите райони на Азия, Филипините и Индонезия. Маслото се произвежда на Мадагаскар и Коморските острови. В Индонезия благоуханните венци от иланг-иланг и до днес украсяват младоженците. С ароматният дим опушвали жилищата против караници и раздори.


Полинезийските жени използват иланг-иланга като парфюм. На Молукските острови използват крем с маслото на това растение за профилактика на инфекциозни заболявания, например, малария, и при различни кожни инфекции. Във Викторианската епоха маслото е влизало в състава на балсам за растеж на косата. Богатия, сладък и чувствен аромат на това масло напълно съответства на полинезийското му име "цвете на любовта”.


Етерично маасло от иланг-иланг се отнася към групата етерични масла – афродизиаци. Действието на маслото е обусловено от влизащите в състава му гераниол, нерол, терпинеол, лимонен, линалацетат, илангол, линалоол и евгенол. Ароматът на маслото е сладък, пикантен, с нюанси на жасмин и гардения.