Лимон

Лимонът е прилаган широко в медицината на древността и средните векове.

Древните египтяни го използвали за обезвреждане на отровена храна и при епидемии от тиф. В Европа плодовете на лимона били внесени едва в средните векове.

Европейците го прилагали за профилактика на чума, малария, треска и като противоотрова при ухапвания от змии.


Лимонения сок е препоръчван от билкарите за понижаване на кръвното налягане, извеждане на токсините от черния дроб, облекчение на болки при артрит.


Авицена писал за лимона като за най-добро средство което помага при болести на сърцето, препоръчвал го за хранене на бременни и при жълтеница. Английските моряци го вземали със себе си в плаване за предотвратяване на цинга. В края на 17 в. били признати профилактичните свойства на лимона, благодарение на които той широко се използва и в съвременната медицина.


Не случайно етерично маслото лимон на vivasanvarna.com е един от най-любимите продукти на нашите клиенти. Като всички продукти на Vivasan, то има широк спектър на действие върху организма, но преди всичко е ефикасно средство против вегетосъдова дистония. Маслото лимон нормализира кръвното налягане, понижава нивото на холестерола и протромбина в кръвта, спомага за предотвратяване на развитието на атеросклероза и нейните усложнения, и затова се препоръчва за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Благодарение на свойствата си (укрепва имунитета, стимулира отделянето на еритроцити и левкоцити), лимоновото масло се прилага при профилактика на заболявания свързани с отслабване на имунитета (бронхит, грип, простуда и др.)